PRIJEPOLJCI U BEOGRADU I SVETU

05.10.2017  |  Коментари: 0

 

 

Da Srba ima rasutih po celom svetu, pa i u Kanadi, to nije nikakva novost. Kanada je poznata po raznovrsnosti nacija iz celog sveta, svih boja, vera i uverenja i svi žive u međusobnom razumevanju i toleranciji.  Da u Torontu možete slucajno sresti nekog  ko govori nas jezik takođe  nije neka novost, jer kažu da u gradu ima oko 120 hiljada ljudi sa naših prostora, ali da taj neko bude jos i iz Prijepolja, kao i ja, e to je već nešto.

To se meni dogodilo pre desetak godina kada sam u parku na dečjem igralištu zapazio gospođu, koja sa decom priča srpski. Stupili smo u kontakt i kad mi je rekla da je iz Prijepolja u prvi mah sam pomislio da je u pitanju neka šala. Šale, međutim, nije bilo, bila je to Mira Gačević, devojačko Petrić, rođena u Zvijezdu opština Prijepolje. Čuvala je svoje unuke u Etobiku, zapadnom delu Toronta u kom je naseljeno dosta naših.

Kada sam u julu i avgustu ove godine boravio u Torontu, poželeo sam da se ponovo sretnem sa  baka Mirom i da popričamo o životu u Kanadi. Čuli smo se telefonom, porazgovarali i odmah sam pozvan na kafu. Poziv sam sa zadovoljstvom prihvatio i vec sutradan u prepodnevnim časovima dočekala me ne samo sa kafom nego i sa rakijom i to prijepoljskom. U prijatnoj domaćoj atmosferi u porodičnoj kući sina Miška (mašinski inženjer) i snaje Jelene (tehnolog), društvo su nam pravile i dve unuke, Lana (13god.) i mlađa Ana, odlične učenice osmogodišnje škole (prevedeno na naš školski  sistem). Pričala je Mira prvo o svom životu u Prijepolju, počev od Zvijezda gde je rođena, udaji, radu u prijepoljskoj Sokolici (nekada velikoj i poznatoj trgovačkoj firmi), gde je došla do 35 godina radnog staža, stanovanju u svom stanu na Brijegu u Prijepolju...

Sin Miško je 2001 otišao u Kanadu, a baka Mira pošto je nažalost rano ostala bez muža, prodala je stan u Prijepolju i preselila se u Beograd, gde joj živi ćerka; a onda se i ona 2003 preselila u Kanadu da sinu i snaji pomogne u odgajanju dece. U prvo vreme je povremeno boravila i u Beogradu, ali pretežno u Kanadi gde je stekla pravo i na kanadsko državljanstvo. Životom u Kanadi je zadovoljna, potrebno joj je, kaže, još pola godine pa da dobije pravo na kanadsku penziju. Po prirodi je druželjubiva i kako je naglasila, gotovo nikad kafu ne popije sama. Član je Udruženja žena sa prostora bivše velike Jugoslavije u kojem ima preko 150 članova. Preko Udruženja je dobila u blizini i parče zemljišta na kome za svoje potrebe gaji ekološko povrće.

 

 

U toku druženja ponosno su mi pokazale knjigu o Gačevićima, koja je luksuzno opremljena, u tvrdom povezu, u kojoj je detaljno prikazana i navedena kompletna loza Gačevića. Knjiga je nazvana jednostavno GAČEVIĆI, a priredio ju je gospodin Radojko Gačević (republički inspektor). Pošto je Lana donela i kompjuter (lap top), pogledali smo i neke interesantne slike prijeppoljskog kraja sa naseg sajta i još po nešto.

Za sada ne planira da se vrati u Srbiju, kaže baka Mira, a ja sam joj poželeo da još puno godina poživi, da ostane zdrava i krepka, pa bilo uz svoje unuke u Torontu, bilo u Beogradu ili Prijepolju.

Ispratila me je do ispred kuće sa starijom unukom, a na poklon sam dobio organski paradajz (čeri) , koji je sama uzgajila. Mogu da posvedočim da je veoma ukusan.

 

 

Borivoje Špica, Beograd

Коментари(0)
Пошаљи коментар
Ostavi komentar
Име и презиме
E-mail
Коментар
Zbog spama unesi kod :