RASTI RASTI MOJ ZELENI BORE

05.11.2017  |  Коментари: 0

 

 

Udruženje Pljevljaka u Beogradu praktikuje da svake godine u vreme održavanja sajma knjiga, održi tribinu posvećenu nekom piscu ili nekoj drugoj poznatoj ličnosti vezanoj za Pljevaljski kraj. Ove godine tribina je bila posvecena Patrijarhu Varnavi, a održana je u petak 27.10. 17. u hotelu Bristol. (Pre toga na vrlo efikasan način održana je Godisnja skupština i izabrani rukovodeći organi).

 

Tribina je počela pesmom „Rasti, rasti moj zeleni bore“ u staroj duhovnoj varijanti vezanoj za Svetu Goru, koju je svojim raskošnim glasom izvela jedna mlada interpretatorka. Zatim je o životnom putu i delu Patrijarha Varnave (svetovno Petar Rosić rođen u Pljevljima 10. septembra 1880.) nadahnuto govorio istoričar Milić Petrović. Iz mnoštva interesavtnih detalja iz života ovog velikog čoveka i duhovnika,

naročit utisak ostavljaju manje poznati detalji kao što je njegova uloga i posredništvo kod cara Nikolaja, da izdejstvuje kod Saveznika da pošalju brodove na Krf za prevoz srpske vojske; kao i uloga u sprečavanju Konkordata između Svete Stolice i Kraljevine Jugoslavije, kojim bi Srpka Pravoslavna Crkva bila potisnuta u drugi plan. Ovo drugo  je, na žalost, a po svoj prilici  bilo uzrok njegove prerane i iznenadne smrti 1937. baš u vreme usvajanja Konkordata u Skupštini, jer se sumnja da je otrovan.

 

B, Špica

Коментари(0)
Пошаљи коментар
Ostavi komentar
Име и презиме
E-mail
Коментар
Zbog spama unesi kod :